Menu Sluiten

The Olympia Residences

Assignment:
A mixed-use residential building in an urban environment

Function:
Residential, Commercial

Location:
Olympia 9,
8200 Bruges
Belgium

Year:
2017

Mentor(s):
Patrick Gryson
Annelies Staessen
Luc De Meyer
Bjorn De Rouck

Used Programs:
ArchiCAD (D)
Photoshop (V)
3DsMax (V)

Site Plan

The Olympia Residences were my third design. For this assignment, we had to create one building of a mixed-use residential complex on the current training fields of Club Brugge. The area was divided into 6 lots, with a future public garden at the center. Each lot had to be shared by two students; all of these smaller lots are the same in format with differing orientations.

Interior Render

Each building had to provide a multifunctional room on ground floor level (a possible use could be a store, a café, a doctor’s office, etc.), containing a small kitchen/break room, a technical room, storage rooms and wheelchair accessible restrooms for guests and staff. It should also provide a separate storage room for bikes and garbage bags for the apartments. The first, second, and third-floor house apartments, all different in size and requirements but all wheelchair accessible.

Elevation

The Olympia site is located in the neighborhood of Sint-Andries. As one of Bruges bigger neighborhoods, it provides all necessary amenities; big department stores, smaller stores offering local products, cafes, restaurants, schools, doctors and it is well connected in regards to roads and public transport. The building site is in close proximity to the Jan-Brydelstadion, the official stadium of the football club Club Brugge and the Olympia public swimming pool.

Elevation
Elevation

For the design, I once more applied my rule of thirds. Everything is designed around a central core (elevator, stairs, and technical shafts), with the public functions being on the left side and the private functions on the right side. This layout is applied to two of the three residential floors. The ground floor has the storefront on the streetside; the shared facilities of the apartments like the storage for bikes is located at the backside of the building.

Floor Plan (0)
Floor Plan (+1)
Elevation (+2)
Elevation (+3)

The apartment on the first floor has a floor surface of 170 square meters. The kitchen, dining area, and living room share the same space, each room only divided by a 1,1-meter high wall. The terrace, adjacent to all three rooms can be accessed through the living room. The floor-to-ceiling windows, which are equally distributed on each part of the façade, grant a view of the park and its surroundings. The master bedroom with its own bathroom and toilet is located on the upper right corner. Two smaller bedrooms and one bathroom take up the rest of the right side of the apartment. The entrance hall, with its separate toilet, can be found on the lower center and forms a connection between the two halves. The technical room/storage room is situated in the upper center.

Section

The second-floor apartment has a floor surface of 100 square meters. The kitchen, dining area, and living room once again share the same space, only divided by a 1,1-meter high wall. The two terraces, one at the living room and the other one at the bedroom are connected by a hallway behind the core of the building, which is also used as an outdoor storage room and accessway to the technical room. Two bedrooms and one bathroom take up the right side of the apartment. The entrance hall, with its separate toilet, can be found on the lower center and forms a connection between the two halves.

Section

The smallest apartment with a floor surface of 70 square meters is situated under the roof of the building and occupies the entire third floor. The bedroom takes up the left part of the apartment and has a separate terrace. The bedroom and the living room are connected through the entrance hall, which also gives access to the bathroom, located at the central volume. The kitchen, dining area, and living room once again share the same space, with only the kitchen being divided from the rest of the room by a 1,1-meter high wall.

Section

For the park area, I tried to connect all buildings of the complex without using too many straight lines, thereby creating a stark contrast between the buildings and the garden. By elevating different parts of the lawn, I was able to use the concrete frames to integrate seating areas. A fountain marks the center of the park and the entire complex.

Exterior Render